Sajnos, a járványhelyzet miatt felemásra sikeredett egyesületünk őszi tevékenysége. Annak reményében, hogy az Újévben minél előbb elkezdhetjük az edzéseket, edzőink megtartották az általuk irányított korosztályok szakmai értékelését.

U-7

Edzők: Geréd Erzsébet, Gézárt Zoltán, Zsíros Péter

Az idei szezonban három edzővel kezdtük meg az edzéseket. Az újonnan bekapcsolódott edzők nagyon hamar felvették a ritmust, megtalálták a hangot a legkisebbekkel és megszerették őket a gyerekek. Az ovifoci foglalkozásokra nagy volt az érdeklődés. Az edzés látogatottságunk rendkívül magas volt. Átlagosan 14-16 volt jelen, középsős és nagycsoportos gyerekek. Heti két edzést vezényeltünk a játékosoknak. Amíg az időjárás engedte a műfüves pályán, majd a Petőfi utcai teremben. Ezeken az alkalmakon a játékosság és a képességfejlesztés domináltak. Nagy hangsúlyt fektettünk a labdarúgás megszerettetésére, ezért a legkedveltebb játékokat részesítettük előnybe, hogy a gyerekek pozitív élményekkel gazdagodhassanak. Még a novemberi leállás előtt részt tudtunk venni négy Bozsik-fesztiválon, amiket nagyon élveztek a játékosaink. Összességében nagyon jó úton indultunk el a csapattal. A gyerekek egyre jobban megszerették a labdarúgást és technikailag is komoly fejlődést tapasztaltunk. Reméljük, minél hamarabb tudjuk folytatni a megkezdett munkát.

U-9

Edző: Zsíros Péter

Nagy várakozásokkal kezdődött számomra a 2020-as tanév, mivel szeptemberben életemben először egyedül kezdhettem meg a felkészülést U9-es csapat edzőjeként. A játékosok nagy részét már ovifociból vagy a tavalyi csapatból ismertem, így tudtam hogyan, milyen feladatokkal tudom felkelteni az 1-2. osztályosok figyelmét.

Szerencsére az első két hónapban még a koronavírus nem annyira hátráltatta a munkát. Hetente háromszor tudtunk edzeni a műfüves pályán. A létszámra nem lehet panaszom, minden foglalkozáson legalább 15 gyerek megjelent, de az is előfordult, hogy 20 játékos is volt edzésen. Az igazolt játékosaink száma év elején 17 fő volt, ez bővült három új igazolással. Lemorzsolódás nem volt jellemző.

Szerencsére a novemberi leállás előtt minden Bozsik-fesztiválon és Interliga fordulón részt tudtunk venni. A fesztiválokra mindig nagy érdeklődés mutatkozott a csapat felől. Szinte minden játékos részt vett a Bozsik-programok nagy részén.

Az Interliga versenysorozatokon szép eredményeket értünk el. Az U8-as csapat 30 pontot, míg az U9-es csapat 32 pontot szerezett, amellyel mindkét együttes előkelő helyen áll a tabellán.

Összességében a november közepi leállásig komoly fejlődő tendenciát mutatott a csapatunk. Az elején még voltak fegyelmezési problémáink, amiket sikerült kiküszöbölni. Ezt betudhatjuk annak, hogy a gyereknek nehéz volt átállni az óvodai elfoglaltságoktól az iskolai mindennapokig. Ezzel társult még a járvány előző hulláma, ami szintén nem könnyített a gyermekek életén. Amint fel tudtuk venni az új ritmust, ugrásszerű fejlődést kezdtem felfedezni a játékosokon. Még nagyon az út elején járunk, de mind egyénileg mind csapatban nagyon komoly jövőt jósolok ennek a korosztálynak.

U-11

Edzők: Benyovszki Róbert, Oláh Zsolt

A 2020-as évet nevezhetnénk az amatőr és utánpótlás futball ellenségének is (tudjuk miért!). Ennek ellenére heti 3 edzéssel készültünk, átlagosan 14-16 fővel. Edzéseinken a 6+1-es felállást gyakoroltuk. A csapat nagy részével ugyan már 5 éve együtt dolgozom, de az idei ősztől Oláh Zsolttal vagyunk a csapat edzői.

A „csonka” szezonban azért sikerült a Bozsik és Interliga tornákat befejezni, az összes mérkőzésünket lejátszani. Ebben a szokottnál hamarabb véget érő szezonban, mégis két játékosomat szeretném kiemelni. Nem egyszerű feladat, hiszen sok jó teljesítményt nyújtó gyerek közül kell választani.

Ilyen „kis” korosztályban 1év korkülönbség igen sokat számít.

Udvarnoki Noel
Hoffmann Adrienn

Az egyik kiemelt Udvarnoki Noel, aki 2012-es születésű! Noel hozzáállásával, kiváló edzésmunkájával, megbízhatóságával és szorgalmával a csapat egyik legjobbjának bizonyult.

A másik kiemelt, Hoffmann Adrienn, 2011-es születésű. Adrika, csak nagyon indokolt esetben hagyott ki egy-egy edzést a szezonban, jó magatartásával, megbízhatóságával, a pályán nyújtott magabiztosságával a csapat motorjának számított.

Összességében azt tudom a csapatomról elmondani, hogy jó kapcsolat alakult ki közöttünk, aminek köszönhetően jól tudunk együtt dolgozni. Bízom a mielőbbi visszatérésben, hogy tovább dolgozhassunk a kitűzött célokért.

U-13

Edző: Tóth Olivér

Augusztus elején kezdtük el a felkészülést az őszi szezonra. A nyári szünetben még az előző évi U11-es korosztályban együtt játszó gyerekek edzettek együtt, és csak szeptembertől álltunk össze a korosztályos besorolás szerint. A 2010-ben születettek maradtak U11-ben, az idősebbek, pedig korosztályt léptek, és ebben az idényben a 2008-ban született gyerekekkel együtt alkotják a Gyermek FC U13-as csapatot.

Ebben az évben kisebb létszámváltozás is történt a csapaton belül. Volt olyan játékos, aki átigazolt másik egyesületbe, illetve volt olyan gyermek, aki sportot váltott. A távozók mellett voltak új igazolásaink (3 fő), és volt a labdarúgáshoz visszatérő játékos is. Így ebben a tanévben összesen 16 fő van a csoportban.

A csapat nagyobb részét, az idén korosztályt váltó (2009-2010-ben született) gyerekek alkotják, ezért elmondható, hogy ez az időszak a tanulás, és alkalmazkodás időszaka volt. Ez meglátszódott a Bozsik-program keretében lejátszott mérkőzéseinken is. A pályaméret megnövekedett (ezzel együtt a csapatlétszám is), amely mind taktikailag, mind technikailag meghatározta a felkészülésünket. A nagyobb térben erősebb átadásokra, több futásra, gyorsabb tempójú játékra volt szükség, amihez hozzá kellett szoknunk, meg kellett tanulnunk. Taktikailag is újdonságokkal szembesültek a játékosok, hiszen egy újfajta felállási formát kellett megtanulni a gyerekeknek, amit nem minden esetben tudtunk még jól alkalmazni. De az természetes is, hiszen mint mindent, ezt is meg kell tanulni, gyakorolni kell, és a pályán (mérkőzésen), az ellenféllel szemben kell megvalósítani.

Ennek ellenére azt gondolom, hogy az idő múlásával egyre jobban „beletanultunk a korosztály követelményeibe”, és a szezon végére, a csapat már több esetben is biztató játékot mutatott. Az őszi időszakban tervezett öt Bozsik torna közül négy került megrendezésre. Ezeken a tornákon a következő játékosok lettek a csapatunk legjobbjai:

Rau Mihály
Kőfalvi Hunor
Eszenyi Gergő
Halász Alexa
Lakatos-Bereczki Emil

A csapat több játékosa, kora révén még belefér az U11-es korosztályba is, ezért ők az ősz során az Interliga bajnokságban is játszottak. Halász Alexa, és Eszenyi Gergő mindhárom fordulóban pályára léptek, és jó teljesítményt nyújtva, hasznos tagjai voltak csapatuknak.

Hoffmann Attila
Varga Máté
Gottschick Vilmos

Az őszi szezonban csapatunk három játékosa aktív tagja volt a Gyermek FC U15-ös bajnokságban szereplő csapatnak. Kőfalvi Hunor, és Gottschick Vilmos néhány alkalommal lépett pályára, míg Hoffmann Attila minden mérkőzésen részt vett, és 4 góllal járult hozzá a csapata sikereiben.

Az eltelt három és fél hónapban több esetben is betegség, vagy sérülés hátráltatta egy-egy játékos edzésen való részvételét, így nem volt olyan gyerek, aki minden edzésen részt vett volna. Viszont az edzéslátogatottságot jónak mondom, hiszen a gyerekek nagy része 80-90%-ban részt vettek az edzéseken. És mivel az U15-ös csapat nyolc játékosa, hetente 1-2 alkalommal a mi edzéseinket látogatta, ezért az edzéseken rendszeresen 18-22 játékos vett részt. Az idősebb játékosok pedig húzóerőt jelentettek abban, hogy az U13-as játékosok minél gyorsabban beletanuljanak, és alkalmazkodjanak a korábban említett kívánalmaknak, és sikeresek legyenek, akár az edzéseken, akár a korosztályos programok megmérettetésein. Az elmúlt időszakban a következő játékosok voltak a csapatunk legszorgalmasabb edzéslátogatói: Eszenyi Gergő, Rau Mihály, Varga Máté és Hoffmann Attila. Nekik külön is gratulálok!

Egy gondolattal szeretném zárni az éves teljesítményünk értékelését. Mégpedig azzal, hogy mind a csapat tagjai, mind személy szerint én is nagyon várom a 2021-es évet, és a folytatást, akár a teremben a futsalban, akár szabadtéren! És remélem, minél hamarabb újra folytathatjuk az elkezdett munkánkat.

U-15

Edzők: Benyovszki Róbert, Oláh Zsolt

A 2006-2008. között született ifjú labdarúgóink a megyei bajnokság U-15 Északi csoportjában szerepeltek a 2020-2021-es bajnoki szezon őszi fordulóiban. A lejátszott 7 fordulóban 5 győzelemmel és 2 vereséggel a tabella 2. helyén végeztek 38 rúgott és 12 kapott góllal.

Gschwindt Tamás
Kis Gergő
Machó Róbert

Dicséretet érdemel az egész csapat, mivel a körülmények (időjárás, más bajnokságban, tornákon való részvétel) nem mindig voltak a legideálisabbak. Kiemelhető mégis a Gschwindt Tamás, Kis Gergő, Machó Róbert alkotta „belső, hármas váz”.

U-17

Edző: Kajlik Péter

Az őszi szezon a járványügyi intézkedések következtében megnehezítette a játékosok és edzők tevékenységét. Két bajnokságba neveztük csapatunkat: nagypályás serdülő és futsal.

A nagypályás szezonban a járványhelyzet ellenére csak egyetlen elmaradt mérkőzésünk volt, amit tavasszal pótolunk. A tabella negyedik helyén telelünk, azonos pontszámmal, a harmadik helyezett Szarvassal.

Csapatunk játékát az egyenlőtlen teljesítmény jellemezte. A sok sérülés és alapemberek hiánya a rangadókon két váratlan vereséghez vezetett. A csapat gerincét a tavalyi U 16 játékosok alkották, hozzájuk csatlakoztak a fiatalabb korosztály képviselői, akik közül néhányan jól alkalmazkodtak a nagypályás játékhoz és állandó helyet követeltek a csapatban. Az edző számára, ebben a korosztályban komoly szakmai feladatot jelent a csapat, játékosok formájának állandósítása, ami utánpótlás nevelésben igen nehezen teljesíthető. A játékosok szorgalmával, fegyelmével és labdarúgás iránti elkötelezettségével nem volt gond. A csapat játékát minden alkalommal megbeszéltük, elemeztük. Tavasszal megpróbáljuk ledolgozni hátrányunkat a tabellán.

Forrás Márk
Huszti Szabolcs
Hoffmann Patrik

Néhány játékos kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A csapatkapitány, Forrás Márk szorgalmával és fegyelmezett játékával emelkedett a többiek fölé, de említésre méltó Huszti Szabolcs és Hoffmann Patrik teljesítménye is. A felsorolt játékosok állandó tagjai voltak U 19 együttesünknek is, ahol játékukkal a legjobbak közé tartoztak!

Bartolf Norbert
Fekete Csaba

U 17 csapatunkból került ki a két, első alkalommal átadott, Dr Fekete Nándor Emlékdíj díjazottja, Bartolf Norbert és Fekete Csaba, akik több poszton is jó teljesítményt nyújtottak és U 19 korosztályban is bemutatkoztak.

Prekopa Pál

Az edzéseket legszorgalmasabban Prekopa Pál látogatta.

Futsalban csak két mérkőzést tudtunk lebonyolítani, de a 11 csapatos mezőnyben egy győzelemmel és döntetlennel a folytatásban megcélozzuk a dobogót. A két mérkőzésen kiemelkedő játékukkal Gschwindt Tamás és Kis Gergő érdemelnek dicséretet.

A szezon során a keretet 20 játékos alkotta. Véleményem szerint sok tehetséges fiatal bontogatja szárnyait ebben a csapatban. Amennyiben megmarad lelkesedésük a jövőben is, akkor még sok szép eredménynek nézünk elébe!

U-19

Edző: Kajlik Péter

Minden bajnoki év nehéz, de ebben a szezonban különösen több gonddal kellett megküzdenünk. A tavalyi csapatból 5 fő (Balogh Ádám, Balogh Gergő, Durkó László, Jakusovszki Zoltán, Rau Zsolt) „kiöregedett”, ők a Mezőberényi LE felnőtt csapatában folytatják pályafutásukat. Ketten (Burai Zsolt, Halász Csongor), külföldön vállaltak munkát. Vincze Dávid súlyosan megsérült egy kispályás tornán, Kovács György abbahagyta a játékot, különösebb ok nélkül. Megyeri Erik és Rónai Róbert is abbahagyta az edzések látogatását, de ők az ősz során több egyeztetés eredményeként visszatértek! Akik maradtak, a nyáron különböző munkát vállaltak, nem tudtak részt venni a felkészülésen.

A Békés-megyei Labdarúgó Szövetség átszervezte a bajnokságot, három csoportba sorolta a csapatokat. Tavasszal csoportonként az első négy helyezett folytathatja a kiemelt bajnokságban, közöttük mi is! Az ismert körülmények miatt, mindez bravúrnak mondható, különösen a bajnokság várományosának (Szeghalmi FC) a legyőzése, jó játékkal (4:2), ami a harmadik helyezést jelentette csoportunkban, megelőzve a jó erőkből álló Dévaványát.

Számunkra augusztus végén úgy kezdődött a bajnokság, hogy gyakorlatilag nem volt csapatunk!!! Csak U 17 korosztályunk állt rendelkezésre, néhány U 19 játékossal. A bajnokságban minden alkalommal 5 túlkoros játékost lehet pályára küldeni, keretünkben nem maradt csak Hursán Gergő, Mezei Patrik, aki szintén több sérüléssel bajlódott és Szalkai Martin.

Első meccsünket, ha nehezen is, de megnyertük Sarkadon. Időközben visszatért Fekete Jácint is, aki a két éves szünet után, erőnléti lemaradása ellenére jól szállt be a játékba, sorsdöntő gólokat szerezve, a csapat gólkirálya lett! Amennyiben a továbbiakban szorgalmasan látogatja az edzéseket, tavasszal jelentősen növelheti a gólok számát!

Szalkai Martin
Rónai Róbert

Az ősz során két játékos nyújtotta a legjobb teljesítményt: Szalkai Martin és Rónai Róbert, a két középső védő! Szalkai Martin az ősszel a felnőtt csapatban is bemutatkozott, egyre több szerepet kapva. Mellettük feltétlenül említésre méltó a fiatalok teljesítménye. Serdülő csapatunkból nemcsak jelenlétükkel, játékukkal is többen kiemelkedtek: Forrás Márk, Hoffmann Patrik, Huszti Szabolcs, Malét Kristóf.

Székely Csanád
Gál Zoltán

A csapat legszorgalmasabb tagjai: Székely Csanád és Gál Zoltán, utóbbira cserekapusként is számítani lehetett!

A beszámoló elején említettem a csapat összetételét terhelő gondokat. Sajnos, a felnőtt korba lépés nem minden játékos esetében jelentett felelős magatartást is! Tapasztalt edzőként rendkívül nehéz feladat volt a csapategység megteremtése, az eredményes munkához feltétlenül szükséges fegyelem és szorgalom hiányában... Csak most tudom igazán megérteni kollégáimat, akik előző években hasonló gondokkal küzdöttek ebben a korosztályban.

A kritikához az önkritika is hozzátartozik, edzőként nem biztos, hogy minden esetben a kellő szigorral kezeltem a kialakult helyzetet!

Ha az eredményt nézzük, kitűzött célunkat teljesítettük, tavasszal a kiemelt megyei bajnokságban folytathatjuk, a legjobbak között! A játékosok egyéni fejlődése és a csapatjáték azonban erősítésre szorul, amennyiben lehetséges, minél előbb elkezdjük a felkészülést a hazatért és sérülésükből felépült játékosainkkal. Velük kiegészülve remélhetőleg jelentősen javul csapatunk teljesítménye is!

Futsalban már nagyobb sikerekről tudok beszámolni. Öt forduló után, két lejátszott mérkőzésen két győzelemmel (gólarány: 23-5!) az előkelő harmadik helyen állunk a 11 csapatos mezőnyben. Néhány kiemelkedő teljesítményt kiemelnék: Fekete Jácint, Gál Zoltán, Malét Kristóf, Olej Bence, Puskás Péter, Rónai Róbert. Az eddigiek alapján akár a megyei bajnoki címre is lehet esélyünk!

 

Edzőink beszámolóiból arra következtethetünk, hogy mindenki számára (játékosok, szülők, edzők) igen nehéz időszakon vagyunk túl. Egyáltalán túl vagyunk? Erre a kérdésre most még nem tudjuk a választ, de mindannyian reménykedünk a minél előbbi folytatásban. Életünk része a labdarúgás, fontosak az edzések, megmérettetések, amelyek nélkül szegényebbek vagyunk!

A bizakodás reményében kívánunk minden Berényi Gyermek FC tagnak, szurkolónak és támogatónak kellemes ünnepeket, boldog új évet és jó egészséget, hogy jövőre folytathassuk tevékenységünket!